Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

300 Yıllık Çoban Dede Ziyaretçilerini Bekliyor  

Reklam

ÇOBAN DEDE  TÜRBESİ ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR.

Ödemiş İlçesinde yaklaşık 300 Yıllık  gibi bir geçmişe sahip tarihi  Çoban Dede türbesinin  Anıtlar kurulunun desteği ve Ödemiş Belediyesinin desteği ile etraf düzenlenmesi ve yenilenme çalışması  tamamlandı.

“TARİHİ TÜRBENİN  ÇOK ÖNEMLİ DETAYI VE GEÇMİŞİ BULUNUYOR.”

Ödemiş ilçesinin eski adıyla Tekke, yeni adıyla Cumhuriyet mahallesinde, üzeri piramit şeklinde büyükçe kubbeli türbe ve türbe içinde de mezarı bulunan  ve özel bir mimariye  sahip olan  Çoban Dede  türbesinin  restorasyon yenilenme ve çevre düzenlenmesinin  tamamlandığını dile getiren Hürriyet  Mahallesi  Muhtarı  Recep Yeşiltaş “Hürriyet  Mahallesinin Tekke mevkiinde  bulunan  tarihi  türbe  bizlerde tarih kitaplarından öğrendiğimize  göre  burada aynı tarihi İmam-ı Birgivi hazretlerimizin bulunduğu alandaki olduğu gibi ibadet yapmak  isteyenler  ve adak kesmek isteyenler bile  buraya  geliyorlarmış, ancak yıllar  geçtikçe bir takım  buradaki olumsuzluklardan  dolayı  burası  eski konumunu yitirmişti. Anıtlar Kurulu ve Ödemiş Belediyesinin geçen dönemden başlayan çalışmasıyla burası güzel bir görünüm kazandı. Normalleşme süreci ile birlikte burada  bir turizm hareketliliği   olmasını  bekliyoruz.” dedi.

“ÇOBAN DEDEYİ ANLATAN VE BAHÇEDE SİLİNMİŞ OLAN  BİLGİLENDİRME YAZISININ TEKRAR  YAZILMASINI BEKLİYORUZ”

“Mahallemizde türbesi bulunan Çoban dede’nin şu anda eksiği Çoban Dede Kimdir? denildiğinde bahçede bulunan Çoban Dede’yi anlatan yazının tekrar canlandırılmasını bekliyoruz. Çünkü  gelecek nesil gençlerimizin de Çoban Dede’yi tanımalarını bekliyoruz.” dedi.

ÇOBAN  DEDE  KİMDİR?

Tekke Mahallesinde  bulunan  ve Mezarın başucunda yuvarlak bir mezar taşı ve onun ucunda da yeşil serpuşla dolanılmış sarık mevcuttur. Ayrıca mezarın üzeri yeşil çuha seccade ile örtülüdür. Çoban Dede’nin gerçek kimliğini bilgi yoktur. Ancak hakkında şöyle bir menkıbe yaygındır. Ödemiş’te oturan bir Ağa’nın çobanıymış ve Ağa bunu çok severmiş. Bir gün koyunları otlatırken, koyunlardan biri, sürüden ayrılıp Birgi’ye doğru kaçmış. Çoban bunu yakalamak için arkasından gitmiş ve nihayet koyun yorulduğu için Birgi’de yakalamış (Ödemiş-Birgi 8 km.dir). Hiddetlenip koyunu dövmek yerine: “Mübarek koyun ben yoruldum ama sen benden daha çok yoruldun…” diyerek koyunu kucağına almış ve Ödemiş’e getirmiş.

Odemiş’in kuruluş tarihi 300 kusur sene kadar bir zaman olduğuna göre, Çoban Dede’nin yaşadığı tarih yaklaşık olarak 1700’ler denilebilir. Çoban Dede’nin ermişliği ile ilgili bir başka menkıbe de şöyledir : ” Yanında çalıştığı Ağa, Hac faizesini yerine getirmeye gitmiş. Bir gün Ağa’nın hanımı evde çörek yapmış ve sofraya getirmiş. Çöreklerden yerlerken Hanım: “Ah gidi, Ağa bu çörekleri çok severdi şimdi olsa da yese…” diye söylenince Çoban: Yarın biraz daha yap da ben Ağa’ya götürüp geleyim…” demiş. Hanım Çoban’ın bu sözüne gülmüş ama yine de tekrar çörek yapmiş. Ağa, Hac’dan dönünce: ‘Eline sağlık hanımcığım, gönderdiğin çörekler o kadar güzel olmuştu ki…’ diye duygusunu belirtince Çoban’ın sıradan bir kişi olmadığı gerçeği ortaya çıkmış.”

Çoban Dede ile ilgili yaşanmış bir olay da şudur: “Çoluk çocuğu olmayan bir akrabam var. Mahalle komşularımızdan biri ‘Çoban Dede’ye gidersen çocuğun olur…’ demiş. Biz de on kadar hanım toplandık ve Dede’ye gittik. Giderken kurabiye de yanımızda götürmüştük. Önce aşır sonra mevlid okuduk. Kurabiyeleri bulunanlara dağıtmak için paketi açmaya yeltendiğim de, kubbeden tıkır tıkır kurabiye dökülmeye başladı. Bu olay karşısında korktuk ve kurabiyeleri Dede’nin başucuna bıraktık ve evimize döndük. Daha sonra Dede rüyama girdi ve dedi ki: ‘Neden kurabiyelerden yemediniz, şayet kurabiyelerden yeseydiniz, dilek sahibi de yiyecekti ve mutlaka çocuğu olacaktı…

On sene öncesine kadar, mevsim kurak gittiği zaman, çevre halkı toplanıp yağmur duası için Çoban dedenin huzuruna varır, dualar eder danalar keserlermiş. Şimdi bu yağmur duası cuma günleri camilerde yapılmaktadır. Yağmur duası ile ilgili anısını Reşat Öcal şöyle nakletti: “Bundan on beş sene önce, mevsim çok kurak geçmişti. Toplanan paralarla birkaç dana aldık ve Çoban Dede’nin kabri başına vardık. Dualarımız ettik, kurbanlımızı kestik ve yemeklerimizi yedik. Hava günlük güneşlik iken birden karardı ve bardaktan boşanırcasına yağmur yağmaya başladı…”

Önceleri Yatır’ın bulunduğu yer mesire yeri olarak da kullanılmış. Özellikle Cuma günleri burada hem eğlenir hem de adaklarda bulunulurmuş. Şimdi, yalnız adakta bulunmaya gidiliyor. Adak sahipleri, türbede iki rek’at namaz kıldıktan sonra dua ediyorlar ve ayrılırken türbenin pencerelerine bez bağlama, türban, havlu bırakma gibi adaklarda bulunulduğu tarih kitaplarında  yer almaktadır.

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ