Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Üreticiler kestane üretimi konusunda gerekli çalışmanın yapılmasını bekliyor

Üreticiler kestane üretimi konusunda gerekli çalışmanın yapılmasını bekliyor
Reklam

Beydağ İlçesinin büyük kestane tüccarlarından olan aynı zamanda  Türkiye’nin hemen hemen çeşitli büyük illerine  kestane üretimini gönderen  Kestane işleme Fabrikasını da kendi markalarıyla kazandıran Beydağlı kestane üreticilerinden Çetin Çamurcu kestanedeki arısı hastalığıile karşı karşıya kaldıklarını bu konuda gerekli çalışmanın yapılmasını beklediklerini dile getirdiler.

“KESTANENİN PAZARLAMASI DEĞİL ÜRETİMİ ZOR HALE GELDİ”

Beydağ İlçesinin büyük kestane üreticilerinden olan ve aynı zamanda Beydağ İlçesinde büyük bir kestane işleme fabrikası kurarak Beydağlı insanlara İş istihdamı sağladıklarını belirten  Çetin Çamurcu “Bu bölgede bundan 25-30 yıl önce kestanenin yetiştirilişi üretimi kolaydı pazarlaması zordu. Son 20-25 yıldır biz bu pazarlara ulaştık ve ürünlerimizi pazarlamaya çalıştık. Burada artık son yıllarda kestanenin pazarlaması değil de kestane üretimi zor hale geldi. Çünkü bunların en büyük başlıca sebeplerinden bir tanesi kestanede çok ciddi bir anlamda ‘arısı hastalığı’ ile karşı karşıyayız.  Son 2 yıldır bölgemizde kestane dal arısı hastalığı görülmektedir. Bu dal arısı şu anda Tarım ve Orman Bakanlığımızla görüşmelerimiz devam etmektedir. Şu anda kesin olarak bunun bir ilacı yada tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu hastalık daha önceki yıllarda Avrupa’nın, başta İtalya olmak üzere kestane üretimi yapılan bazı ülkelerinde görülmüştür. Avrupa ülkeleri bu hastalıkla ilgili biyolojik mücadele sonucu bazı sonuçlar almışlar. Bu biyolojik mücadelelerle şu anda baş ediyorlar. Türkiye’de şu anda Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı ziraat mühendisi arkadaşlar bunun ilaçlı bir tedavi yöntemi olmadığını, bunun sadece biyolojik bir mücadele ile bunu başarabileceğimizi söylüyorlar“ dedi.

“DAL ARISI İLE İLGİLİ MÜCADELEDE BU ZARARLI BÖCEĞİ ARAYIP YOK EDEN FAYDALI BİR BÖCEK VAR”

Beydağ Ziraat Odası Başkanı Ünal İçmesu konuyla ilgili açıklamasında “Bizimle burada İzmir Orman Bölge Müdürlüğümüz, Bayındır Orman İşletme Müdürlüğümüz ve Beydağ Orman İşletme Şefliğimiz ile beraber koordineli bir çalışma yapılıyor. 2 yıldır şu anda bu dal arısı ile ilgili mücadelede bu zararlı böceği arayıp yok eden bir de faydalı bir böcek var. bu böceğin şu anda Bayındır Orman İşletme Müdürlüğü’nün yukarıda bir soğuk hava deposunda üretimi 3 yıldır yapılıyor bu üretilen faydalı böcek biz 2 yıl önce kestane dal arısı görülen bölgelerde bu böceğin salımını İzmir Orman Bölge Müdürümüzün eşliğinde gerçekleştirdik. Bayındır Orman İşletme Şefimiz Mustafa Özkasapsağ olsun o konuda bayağı bir araştırma yapıyor.bu konuda şu anda soğuk hava depolarında bu üretim devam ediyor ama bu üretim yeterli gelmiyor şu anda bu üretimin çoğaltılmasını ben talep ediyorum.burada biz işletmeciler, bütün , bütün Ziraat Odalarımız, İlçe Tarım koordineli şekilde bu faydalı böceğin biraz daha çoğaltılması için farklı yerlerde de üretim olması gerekiyor.bütün üreticilerimiz bütün bu ilgilenen arkadaşlarımızın bu konuda duyarlı olması gerekiyor benim burada tarım bakanlığımızdan orman bakanlığımızdan bir talebim olacak bu az sayıda üretilen bu faydalı kıbrıs’ın dediğimiz bu faydalı böceğin bölgemizde farklı yerlerde biraz daha üretimini çoğaltmak ve yeterli hale gelmesine talep .orada bütün üreticilerimizden de bu ciddi bir hastalık bu dalarısı hemen etkisini göstermiyor ama 7-8 yıl sonra çok büyük bir hasar veren bir hastalık çeşidi buna üreticilerimizin bu konuda biraz daha duyarlı olmasını talep ediyorum.geçen yıl burada Bayındır Orman İşletme Müdürümüz Yavuz bey sağ olsun onların sayesinde burada yapışkan dediğimiz tuzaklar var onları önerdiler bizi ve bu yapışkanlar biz tarım orman işletme ilçe tarımdaki Ziraat mühendisi ilçe tarım müdürümüz Ziraat Odası başkanımız la beraber koordineli şekilde bu yapışkanlı getirttik üreticilerimizi temin ettik onları dağıttık büyük bir bölümde bu yapışkanlar asıldı ama tam yeterli değil yine de bir kısmı bu yapışkanları asmadılar . bu yapışkanlar da %100 çözüm olmasa da en azından %40 %50 bu zararlı böcekleri yakalarsak en azından yayılmasını engellemiş oluruz“ dedi.

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ