Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Çevreciler ve Köy Halkı ÇED Toplantısına Tepki Gösterdiler

Reklam

Ödemiş İlçesine bağlı Çamyayla Mahallesine yapılmak istenen Mermer ocağına karşı tepkilerini gösteren Köy sakinleri ve çevreci vatandaşlar ÇED toplantısının düzenleneceği yerde, toplantının yapılmaması için elinden gelen gayreti gösteren çevreciler ve köy sakinleri yapılacak olan toplantıya olan tepki vererek pankartlarla olaya tepik gösterdiler.

ÇED toplantısı yapılacağı Kahvehane ilk önce bir neden gösterilerek Ödemiş Belediyesi  Zabıta Müdürlüğü tarafından mühürlendi. Daha sonra ÇED toplantısı için gelen heyet hem köy halkının hiçbir katılım göstermemesi ve köy kahvehanesinin de mühürlü olması nedeniyle  yapılacak olan ÇED toplantısı tutanak tutarak iptal etmek zorunda kaldılar.

Köy Meydanında konuşan Çamyayla Mahallesi Muhtarı Ali Uysal Köy halkı olarak köylerinde Mermer ocağını istemediklerini belirtirken “Burası Egenin en çok üretim yapan merkezlerinden biridir. Biz burada asla mermer ocağı değil temiz hava istiyoruz. Eğer buraya mermer ocağı yapılırsa bizler burada  üretim yapamaz hale geliriz. Buranın dağları  ve  alanlarımız bizim  için ve köylümüz için en önemli alanlardır. Burada Mermer ocağı yapıldığında hem üretimde hem de temiz havadan yoksun olacağız. Aynı zamanda  gelecek nesil çocuklarımız da, bundan zarar görecektir.” Dedi.

“BURADA MERMER OCAĞI OLURSA NE ÜRETİM KALIR NE DE BİZ”

“Burada mermer ocağı yapılması demek buradaki üretimin resmen bitmesi demektir. Ayrıca sağlık açısından ele aldığımızda da, sağlığımızdan da etkilenebiliriz. Onun  için  buraya hiçbir şekilde mermer ocağı olmasına asla taviz vermeyeceğiz.”

“TOPRAĞA SUYA VE HAVAYA ZARAR VERECEK HER TÜRLÜ EYLEMİN KARŞISINDAYIZ.”

Ödemiş Kent Konseyi başkanı Mehmet Taşlı “Yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizin bir bütünlük ve denge içinde olduğunun farkındayız.Yeraltı zenginliklerimizin ekonomiye ve insanlarımıza kazandırılmasına refah yaratmasına karşı değiliz.Ancak kısa süreli 10,20,30 yıllık faaliyetler sonucu ve özel firmalara kazanç sağlayarak yapılan bu faaliyetler çevreye insana doğaya suya toprağa havaya zarar verecekse sonuna kadar karşısında olacağız. Bundan sonraki başka işletme başvurularında da tüm gücümüzle karşısında olacağız.”

“SİZLERİN BURADAKİ HAYATINIZ ETKİLENMESİNE GÖNLÜMÜZ RAZI DEĞİL”

Ödemiş  Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı yapılması düşünülen  Mermer ocağının  köy sakinlerinin sağlığı ile birlikte ayrıca üretilen her türlü ürünlerin mermer tozundan zarar göreceğini bir kez daha yenileyen Başkan Taşlı “Bizlerin  sizler için buradayız. Bizim burada bulunmaktan ne maddi ne de manevi hiçbir bir menfaatimiz asla yok. Ama buradaki en büyük korkumuz buradaki yapılması düşünülen mermer ocağı her türlü sizlerin hayatınızı etkileyecektir. Buna da bizim gönlümüz asla razı değil” dedi.

“ÇAMYAYLAYI RANTA TERK  ETMİYECEĞİZ.”

“Çamyayla’yı Ranta Terk Etmeyeceğiz.” Diyen Ödemiş Kent Konseyi Tarım ve Hayvancılık Meclisi Başkanı Özgür Günlü “Güzel ilçemiz Ödemiş’in cennet köşelerinden olan Çamyayla’mızda açılmak istenen mermer ocağına karşı buradayız. Doğal güzellikleri ve tarımsal üretim, çeşitliliğiyle son derece bereketli olan bu topraklarda,mermer ocağı açılması girişimi toplum yararına değil,ranta,yönelik bir adımdır. Çamyayla’yıranta terk etmeyeceğiz. Birilerinin maddi gelir elde etmesi için burada on binlerce,ağacın kesilmesine, mermer tozundan bölge insanlarının, tarım ürünlerinin ve suyumuzun olumsuz etkilenmesine, göz yummamız söz konusu olamaz.Doğamıza ihanet niteliğinde olan bu projenin gerçekleştirilmemesi için bölge halkımızla, muhtarlarımızla ve çevrecilerimizle omuz omuza mücadelemizi,sürdüreceğiz.Yetkililerden ÇED sürecinin iptal edilmesini talep ediyor,telafisi olmayan bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz.Bir kez daha yüksek sesle söylüyoruz ÇAMYAYLA’DA,MERMER OCAĞINA HAYIR!” Dedi.

“ÇEVRECİ DERNEK OLARAK MERMER OCAĞINA KARŞIYIZ.”

Ödemiş Koza-Der Başkanı  Selahattin Bağlı Çamyayla Köy Meydanında yaptığı konuşmasında “Koza Bilindiği üzere 23 Eylül tarihinde, burada ÇED toplantısı yapılması  bekleniyordu. Bizler  Kozader olarak burada  Mermer Ocağına karşı olan tepkimizi göstereceğiz. KOZADER olarak,Çamyayla mahallemizde yapılması düşünülen olan mermer ocağının çalışması yapılacak yerin dönümünde 40 tane çam ağacı olduğunu düşünürsek, 40 bin tane çam ağacının kesilmesine neden olacaktır. Ayrıca mermer işletme esnasında saatte ortalama 6 ila7,5 kg arasında toz çıkacağı hesaplanıyor. Çed raporundaki ifadelere dayanarak, 8 saatte bu 50 kg minimum toz demek,24 saatte ise 150 kg toz, aylık çalışma süresi 24 gün olduğuna göre 1,5 ton toz o bölgede bulunan tarım ürünlerinin tamamen kalitesinin düşmesine ,insanların sağlıklarına etkileyecektir özellikle astım hastalığının artmasına neden olacaktır.  Ödemiş’te çevreci bir dernek olarak  asla burada bir mermer ocağı yapılmasına gönlümüz razı değildir. Geçen yıllarda da buraya yakın  Başova taraflarında, yine yapılmak isteniyordu. O zaman da karşı çıkmıştık.  Bugün de yine aynı şekilde karşıyız.”

” MERMER OCAĞI OLDUĞUNUDA BURAYI TERK ETMEK ZORUNDA KALACAKSINIZ “

“Toz nedeniyle buradan göç etmek zorunda kalacaksınız. Mermer ocağından çıkan toz nedeniyle yeraltı sularımız öbür tarafa gidecek, Ödemiş içme suyu toz ve mermer ocağının sebep olduğu alt yapı değişiklikleri nedeniyle barajımız tamamen etki altında kalacak ve kirlenecek hem Çamyayla hem de yöre halkı olumsuz etkileneceksiniz.O bakımdan buradaki yediden yetmişe herkes bundan zarar görecek. Gelecek nesil çocuklarımız da bundan zarar görür. Onun için buraya mermer ocağı yapılmasına karşıyız.” dedi.

Haber: Turgay  Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ