Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

IHLAMUR ÇAYININ FAYDALARI

SEVAL KONURALP

SEVAL KONURALP

Ihlamur çiçeği çayı, yatıştırıcı etkileri nedeniyle özellikle panik bozuklukları, uykusuzluk ve zihinsel stres için etkili görünmektedir. Ihlamur çayının faydalarından bazıları şunlardır:

Bilimsel kanıtlar, ıhlamur çayının stresi ve endişeyi azaltabildiğini ve yüzyıllardır sakinleştirici olarak dünyanın birçok noktasında kullanıldığını göstermektedir. Ihlamur çayı ruh hali değişimlerini düzenlemeye yardımcı olur ve bazı durumlarda hormonal sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olabilir. Sıcak bir kupa ıhlamur içenler hem bedeninde hem de zihninde genel bir rahatlama duygusu hissedebilir.

Eğer hazımsızlık kronik bir sorunsa, mide bulantısı, şişkinlik, kabızlık şikayetlerinde bir fincan ıhlamur çayı tahriş olmuş bir sindirim sistemini rahatlatmak için yardımcı olabilir. Araştırmalar, ıhlamur çayının antispazmodik kalitesinin mide kramplarını azaltmaya da yardımcı olabileceğini ve azalan iştahı artırabileceğini gösterir.

İdrar söktürücü özelliği olan ıhlamur çayı kan basıncını düşürmeye de yardımcı olabilir. Nitekim Ihlamur çayı kalp hastalığına çare olmasa da sinir sistemi üzerindeki sakinleştirici etkisiyle stresli zamanlarda kan basıncı seviyelerinin yükselmesini önlemeye yardımcı olur.

Ihlamur çayı, antioksidan özellikleriyle de bilinir. Ihlamur çayı güneş hasarı veya yaşlanma sonucu ortaya çıkan serbest radikallerle mücadelede güçlü müttefikler olan kuersetin ve kaempferol gibi bileşikler içerir. Çayda bulunan çok sayıda bileşiğin bir başka sağlığa yararı da vücudun toksinleri, tuzu, suyu ve bazı durumlarda yağ hücrelerini ortadan kaldırmasına yardımcı olan terlemeyi teşvik etmesidir.

Ihlamur çayı ateşin düşmesine yardımcı olur, antienflamatuvar özellikleri sayesinde yaygın soğuk algınlığı ve gribe karşı bağışıklığın güçlenmesine destek olabilir. Ihlamur, ateşli soğuk algınlığı ve grip dönemlerinde çocuklar için de kullanılabilir. Sıcak infüzyona küçük bir porsiyon civanperçemi ve nane eklemek, ateşi düşürmeye yardımcı olur. Soğuk algınlığı sırasında başka bir çocuk ilacı olan mürverin eklenmesi bulaşıcı viral durumların süresini kısaltabilir.

Artrit ve gut gibi gerilim tipi baş ağrılarından ve diğer iltihaplı durumlardan muzdarip olanlar için ıhlamur çayı bu ağrılı semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Ihlamur çayı tıpkı solunum yollarındaki iltihaplanmayı azalttığı gibi, kan damarlarındaki iltihabı da gidermeye yardımcı olur. Sonuç olarak genellikle baş ağrısına neden olan küçük kılcal birikintileri ve artrit hastalarının şişmiş dokusunu önler.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 20 Mayıs 2024
- 15 Mayıs 2024
- 9 Mayıs 2024
- 4 Mayıs 2024
- 1 Mayıs 2024
- 22 Nisan 2024
- 17 Nisan 2024
- 15 Nisan 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ