Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

34. Ahilik Haftası Renkli Törenle Kutlandı

Reklam

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan tarafından ismi Ahi Evran Yılı olarak verilen 34. Ahilik Haftası, Kiraz İlçesinde renkli  törenle kutlandı.

Program kapsamında İzmir Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği tarafından Kiraz’da düzenlenen etkinlikte ilk olarak Birlik Başkanı Zekeriya Mutlu, Kiraz Esnaf ve Sanatkarlar  Kooperatifi Başkanı Halit Özmen ve İzmir’den gelen çeşitli meslek odalarının başkanları ile birlikte Kiraz İlçe Kaymakamı Onur Titiz ve Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar’ı kaymakamlık ve belediye binasında,ziyaret eden Başkan Mutlu daha sonra  Kiraz İlçesi Sanayi Sitesinin tüm esnaflarıyla kahvaltıda buluşan  Başkan Mutlu burada esnaflarla bir arada kahvaltı yaptı. Kirazda yapılan etkinliğe Kiraz Kaymakamı Onur Tititz, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, Kiraz İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Yusuf Murat Döner, Kiraz İlçe Emniyet Müdürü Faruk Kıran, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Kiraz Esnaf ve Sanatlaralar Kooperatif Başkanı Halit Özmen,  İzmir ve Ödemiş’ten  gelen çeşitli meslek odaları başkanları  katıldılar.

“BU YIL 34. KEZ AHİLİK HAFTASINI KUTLUYORUZ”

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu Her yıl  olduğu gibi bu yıl da Eylül ayının ikinci haftasında Ahilik haftası ve esnaf bayramı olarak kutladıklarını belirten Başkan Mutlu “ Bu yıl 34. cüzünü kutladığımız Ahilik haftası etkinliklerinde bizimle beraber olduğunuz için şükranlarımı iletiyorum. Toplumu yaşatan bazı değerler vardır. Teknoloji hangi sınırları zorlarsa zorlasın, Atom çağı, Uzay çağı, bilim çağı adı ne olursa olsun insan olgusu var oldukça değişmeyen, değişmesi mümkün olmayan değerler vardır. İşte Ahilik bu değerlerden biridir. Bizde Ahiliğin günümüzdeki temsilcileri esnaf ve sanatkârlar olarak Ahilik düşüncesi ve felsefesini devam ettirebilmek ve bir yaşam biçimi olarak toplumu hatta tüm insanlığa benimsetebilmek için çaba sarf ediyoruz. Ahilik bu yıl daha da önemlidir. Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilen “Ahi Evran” yılıdır, bu yıl Ahi Evran yılı ilan edilmesi nedeniyle bu yıl kutlamalar bir kat daha önemlidir. Ayrıca Ahi Evran Veli nin doğumunun 850. Yılına denk gelmesi nedeniyle UNESCO,Ahi Evran Veli törenlerini kutlama programına almıştır.”

“AHİLİK TOPLUMUN HER KESİMİ TARAFINDAN BİLİNMESİ GEREKEN FELSEFEDİR”

“Bu iki nedenden dolayı bu yıl Ahilik haftası kutlamaları daha da bir önem kazanmıştır. Ben karşılaştığım insanlara soruyorum Ahilik ne demek ama bilmeyen insanlarla karşılaşıyorum ve çok üzülüyorum. Ahilik toplumun her kesimi tarafından bilinmesi gereken bir felsefedir, yaşam biçimidir. Ahilik ferde yönelik, kişiye yönelik yaptırımları olsa da toplumsal bir yaşam biçimidir. 850 yıl önce Ahi Evran’ın başlattığı esnaf ve sanatkârların uyması gereken kurallar vardı. Usta çırak arasındaki saygı ve sevgi  kavramı, iyi insan, iyi esnaf, iyi sanatkâr olma öğretisi yardımlaşma anaya babaya, ustaya, öğretmene saygıyı fakir fukaraya kol kanat germeyi devlete millete sahip çıkma duygusu ile ustasından, kalfasından gördüğü edep ile yetişmiş insanların üretmiş oldukları mal ve hizmetleri ilimle irfanla, bilimle, tekniğiyle ve olmazsa olmazımız güzel ahlakla yoğrulmuş insanların yararına sunmak olarak anlamaktayız. Dünyanın en iyi mühendisini, en iyi avukatını ,en iyi sanatçısını yetiştirebilirsiniz ama güzel ahlakla yetişmemizse hiçbir işe yaramaz. Ahilik unutulmaması ve unutturulmaması gereken bir yaşam biçimidir.” dedi.

“13. YÜZYILDA SELÇUKLULAR DÖNEMİNDE MOĞOL İSYANINI BASTIRMADAKİ DAYANIŞMAYI SAĞLAYAN VE MOĞOL İSYANINI ENGELLEME DE TOPLUMSAL GÜCÜNÜ HEP BİLİYORUZ”

Kiraz İlçe Kaymakamı Onur Titiz  Kiraz Sanayi Sitesindeki yapılan kahvaltı buluşmasındaki konuşmasında “Ahilik 13. Yüzyılda Hacı Bektaşi Veli’nin, Ahi Evran’a tavsiyeleriyle kurulan yüzyıllardır süre gelen bir değerler sinsilesi, Ahilğin ana yapısına baktığımız zaman usta çırak ilişkisini temin eden eğitim rolünü toplumsal dayanışmayı sağlayan sosyal boyunu, 13. Yüzyılda Selçuklar döneminde Moğol isyanını bastırmadaki, engellemedeki toplumsal gücünü hep biliyoruz. Ama bemin için esnaf deyince Ahilik deyince aklıma gelen, Ahilik kelimesinin yazarken içeriğinde olduğu gibi iyilik, dürüstlük, kardeşlik, yardımseverlik çok şükür ki Kiraz esnafımız olsun, tüm Türkiye’deki esnaflarımız olsun hala bu değerlerin devam ettiğini hep gördük. Sonraki nesillere de bu Ahilik kültürün bu değerler sinsilesinin devam edeceğinden de eminiz. 34. Ahilik haftamızın hepimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar yaptığı konuşmasında “34. ahilik haftamız kutlu olsun esnaflık zor zanaattır, zor günlerimizde her zaman yanımızdadır. Yüz akımız esnaflarımıza buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Vatandaşımızın yokluğunda da varlığında da hep yanında olmuştur. Aslında Ahilik te bu demektir. Dürüstçe çalışmaktır, yeri geldiğinde fedakarlık edendir.” dedi.

34. ahilik haftasının kutlu olmasını dileyen Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar “Esnaflık zor zanaattır, zor günlerimizde, her zaman yanımızdadır. Yüz akımız esnaflarımıza buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Vatandaşımızın yokluğunda da varlığında da hep yanında olmuştur. Aslında Ahilik bu demektir. Dürüstçe çalışmaktır, yeri geldiğinde fedakarlık edendir.” dedi.

KİRAZ SOKAKLARINDA CANLI HEYKELLERLE ÇOK  RENKLİ GÖRÜNTÜLER YAŞANDI.

Kiraz’da 34. Ahilik Haftası kapsamında Sanayi Sitesinde esnaflarla birlikte verilen kahvaltı sonrası İlçenin Sabit Arlı Caddesinde Kiraz Kaymakamı Onur Titiz, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar’ın ve çeşitli meslek odaların başkanlarının katılımı,İzmir’den gelen Mimus Performans Sanatının Canlı Heykel ekibi ile birlikte, yüzyıllık esnafların figürleri sergilendi.  İzmir Bando Konset eşliğinde, Kortej yürüyüşü devam etti. Yürüyüş sonrasında, vatandaşlara Pilav,ayran ve helva ikramında bulunuldu. Kortej boyunca Kiraz’daki esnaflara  Protokol karanfil dağıtıldı.

Kiraz’ın en işlek caddesinde, Kortej yürüyüşünde  renkli kortej yürüyüşüne esnaflar da alkışlayarak destek verdiler.

Yapılan  Etkinliğe katılan Ödemiş Gıda Maddeleri Odası Başkanı Hülya Çavuş “34. Ahilik Haftasında gerçekten görülmeye değer görüntüleri Kiraz’da yaşıyoruz. Ülkemizin yüzyıllardan beri devam eden ahilik geleneğinin  geçmişten günümüze kadar yaşatılmasının son derece önemli, olduğunu düşünüyorum.” Dedi.

Kiraz’daki etkinliğe katılanlardan  İzmir esnaf ve sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu üyelerinden olan ve aynı zamanda Ödemiş Marangozlar  ve Mobilyacılar Odası Başkanı Nihat Kahya “ İzmir esnaf ve sanatkarlar Odasının desteği ile Kiraz İlçesinde güzel bir ahilik haftası etkinliklerinin en renklisini yaşadık. Ahilik bilindiği üzere geçmişten günümüze kadar uzanan  en güzel esnaf geleneklerinden biridir.”dedi.

Kiraz’da Protokol ve çeşitli  meslek  odaları başkanlarının katıldığı kortej yürüyüşü İlçenin  Sabit Arlı Caddesi  sonuna kadar  bandonun eşsiz müzikleriyle  ce canlı heykellerin ilginç görüntüleriyle devam etti.

Haber: Turgay  Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ