Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

SEVAL KONURALP

SEVAL KONURALP

Ceviz ağaçları kazık kökleri dolayısıyla fazla su tutmayan, süzek ve derin olan arazileri seviyor. Taban suyu yüksek olan yerlerde ağaçlar verimsizleşiyor. Ceviz yetiştiriciliği yapanların toprak ve sudaki tuza karşı da hassas olması gerekiyor. Tuzluluk verim sorununun temel kaynağı olabiliyor. Ceviz yetiştirilecek alanlarda toprak pH’ının 6.5 ile 7.5 arasında olması gerektiğinin altı çiziliyor. Dikim öncesinde toprakta sert tabaka varsa dip kazanla sürmek öneriliyor.

Yama göz aşısı: çöğürün kabuk vermediğinin kontrolüne göre aşı zamanı belirleniyor. Çöğür aşıya gelmişse, aşıdan 1 hafta önce sulanıyor, sulmadan 1-2 gün sonra çöğür yaprakları temizlenerek uç alınıyor. 2-3 yaprak soluk dalı bırakılıyor. Aşı kalemleri günlük olarak kesilip kullanılıyor. Pişkin ve dolgun kalemler seçiliyor. Çift ağızlı özel bıçakla aşı yapılıyor. Aynı yılın sürgünü olan aşı kalemi ve çöğürün seçilmesi gerekiyor. Ortalama 3 hafta sonra aşılar kontrol edilerek bağı çözülüyor. Yama göz aşısından sonuç alınamayan birkaç yaşlı çöğür araziden sökülerek aşılanması ve sıcaklık kontrolü için kapalı alanda muhafaza ediliyor. Omega aşısının önemli farkını bu nokta oluşturuyor. : Aşı ile çöğürün yağları farklı, çapları eşit oluyor. Yazın yapılan yama göz aşılarında, aşı tutmayan çöğürlerde ikinci yılın baharında bu yöntem deneniyor.

Yarma kalem aşısı: Yazın tutmayan 1 yaşındaki çöğürlere, yabani ağaçlara bu aşı uygulanıyor. İlkbahardaki aşılarda yabanilerin çöğür tepesini aşıdan önce fidanın kalınlığına göre kesmek gerekiyor. Kesim toprak seviyesinin 20-30 cm üzerinden yapılıyor. Ardından öz suyu akıtılarak 7 ile 10 gün kadar bekletiliyor sonra aşı gerçekleştiriliyor.Cevizin bakımlarının en önemli aşamalarını toprak işleme, gübreleme, sulama, yabancı ot kontrolü ve budama oluşturuyor. Ceviz yetiştiriciliği sırasında şekil ve ürün budaması gerçekleştiriliyor. Şiddetli soğukların ardından ve ilkbahar geç donlarının sonrasında ağaçlar budanıyor. Kesim sonrası yara yüzeyi macunlanıyor. Şekil budamasının amacı, dalların gövdeyle geniş açı yapması oluyor. Fidan dikildikten sonra 1 metre yükseklikten kesilerek işlem gerçekleştiriliyor. Peki ceviz ağacı nasıl budanır? Tepe kesim yerinin altındaki 1 ile 3 göze dokunmadan, aşağıdaki gözlerde, boyunlu göz oluştuğu hallerde kesim gerçekleştiriliyor. Doruk dallı veya modifiye lider sistemleriyle ceviz ağaçlarına şekil verilebiliyor. Ceviz ağaçları budanırken sürgün uçlarının kesilmemesi gerekiyor. Dallarda sert budamadan kaçınılması öneriliyor. Işıklanma için dal seyreltmesi uygun görülüyor ancak ağacı çok çıplak bırakmamak önem arz ediyor. Buna ek olarak, kuruyan dallar da budama ile alınabiliyor.Ceviz yetiştiriciliğinin bir diğer kıstasının ise iklim olduğuna dikkat çekiliyor. 38 derecenin üstündeki yaz sıcaklarında ceviz ağaçları zarar görebiliyor. İlkbahar geç yağışları cevizlerde bakteriyel lekelere neden olurken, ilkbahar geç ve sonbahar erken donları da verimi zarara uğratıyor. Ceviz ağacının dinlenme döneminde -25 dereceye kadar soğuğa dayanıklı olduğu biliniyor. Güneş yanığından korunma için kaolin uygulaması yapılıyor. İlk uygulamanın 21 Haziran’ın 1 hafta öncesinde gerçekleştirilmesi önem taşıyor.

Rüzgarın sert estiği yerlerde bahçe kurulumu yapılacaksa rüzgar perdesi oluşturmak gerekiyor. Ceviz bahçesi tesis edilecek yerlerde, don çukuru olmaması önem arz ediyor.

Kuzeye bakan yamaçlara ceviz bahçesi kurulduğunda çiçeklenme gecikiyor ve bu sayede don zararı en aza inebiliyor. Ceviz ağaçları 400-1800 saat arası soğuklamaya ihtiyaç duyuyor.Cevizin ana vatanı olarak bilinen ülkemiz, ceviz yetiştiriciliğinde 3. sırada yer alır. Ceviz; uygun çevresel koşullar altında, hassasiyetle üretildiğinde oldukça yüksek fayda sağlar. ”Ceviz yetiştiriciliği nasıl yapılır? Karlı mı, devlet teşviki var mı?” gibi merak ettiğiniz sorulara dair ayrıntılı cevapları makalemizde bulabilirsiniz.Birçok ceviz türü bulunur ancak temel yetiştirme ve bakım talimatları benzer özellikler taşır. Ceviz yetiştiriciliğinde, coğrafi konum ve iklim koşullarının yanı sıra dikim, sulama ve bakım süreçleri de önemli rol oynar. Ceviz yetiştirirken dikkat etmeniz gereken konuların en başında uygun ekolojik koşulları hazırlamak gelir. Cevizin toprak derinliğinin en az 2 metre olması gerekir. Derinlik kontrolü burgu vanası yardımıyla yapılabilir. Taban suyu, dikkat edilmesi gereken diğer bir husus olarak bilinir. Taban suyu yüksekliği, ceviz ağacının yetişmesini engeller ve kurumasına yol açar.Ceviz yetiştirilirken, kalitesi belli olan türlerin tercih edilmesi gerekir.Ceviz ağaçlarının tek tek dikilmemesi, kapama ceviz bahçeleri şeklinde dikimin gerçekleşmesi önem arz eder.Teknik ve kültürel metotların dikkatli bir şekilde uygulanması, döllenmede yaşanacak sorunlara karşı biyolojik tedbirlerin alınması gerekir.

İklim ve toprak koşullarının uygun olmadığı bölgelere ceviz dikimi yapılması uygun olmaz.

Diğer bütün türlerde olduğu gibi; iklim koşulları, ceviz ağacının da yetişme sürecine etki eden faktörler arasında yer alır. Ceviz, hem yüksek hem de düşük sıcaklıklara karşı hassas bir yapıya sahiptir. 35 derece ve daha yüksek sıcaklıklar kabukta yanmalara neden olabilir. Dinlenme döneminde -12 derece sıcaklığa kadar dayanabilir. Sonbahar aylarında -8 derecede bile zarar görebilir. Kapalı tomurcukların -1 dereceye, tam çiçeklenenlerin -3 dereceye, küçük yeşil meyvelerin ise -10 dereceye kadar dayanıklı oldukları bilinmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 15 Mayıs 2024
- 9 Mayıs 2024
- 4 Mayıs 2024
- 1 Mayıs 2024
- 22 Nisan 2024
- 17 Nisan 2024
- 15 Nisan 2024
- 8 Nisan 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ