Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Birgi’de 500 Yıllık Evin Tarihi Geçmişi

Reklam

Ödemiş’e bağlı Birgi’de mimarisini ve yaklaşık 500 yıllık evin ilk yapıldığı gündeki gibi sağlamlığını korumasıyla İzmir Büyükşehir Belediyesinin tarihe  saygı ödülünü alan nadir evlerden birine sahip olan emekli Öğretmen Mustafa Can ve emekli Öğretmen Ayşe Adalet Süzel Can 27 yıllık evlilik hayatındaki zamanlarını geçirdiği  tarihi evi gözü gibi bakmaya devam ediyor.

“BU EVDE ANNE TARAFINDAN OLARAK 8. KUŞAĞIM.”

Birgi Mahallesinde ender bir mimarı güzelliğe sahip olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından  İzmir Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Aziz  Kocaoğlu zamanında tarihe saygı ödülü almayı başaran evler arasında bulunan evin sahiplerinden emekli Öğretmen Ayşe Adalet Süzel Can “Birgi’de, Osmanlı mimarisine sahip Bu evde, anne tarafından ben 8. Kuşağım. Büyüklerimden dinlediğime göre evin 500 yıllık olduğunu tahmin ediyoruz. Hep ev olarak kullanılmış. Yan tarafta da dershane denilen bir bölüm var. Bahçede küçük odacıklar şeklinde medrese odaların olduğu söyleniyordu. Dedelerimiz müderrismiş, öğrenci okutuyorlarmış sonradan o küçük odacıklar yıkılmış, benim küçüklüğümde misafirhane olarak kullanılan bir 2 katlı on sofalı bir evdi. Dışarıdan gelen konuklar için ayrılmıştı. “

“RESTORASYON SONRASI MİMARİ ÖZELLİĞİNİ KORUYOR”

Birgi Kazım Paşa İlkokulundan emekli olan ve doğduğu Birgi’deki tarihi evinde yaşadıklarını belirten emekli öğretmen Ayşe Adalet Süzel Can “Ayrıca evin devamında aş evi dediğimiz bir mutfak vardı. Burada 4-5 metre uzunluğunda  ocak yer alıyordu. Ocağın yan tarafında da duvar içinde konumlanmış bir döner dolabımız vardı. Bu tarafta pişirilen yemekler dolaba konulup, dolap  döndürülerek yemekler diğer taraftaki misafirlere alacak şekilde düzenlenmiş. Mutfak kısmı yıkılında o döner dolabı koruduk. İzmir Büyük Şehir belediyesi tarafından, evi koruyup içinde oturanlara verilen özel bir ödülü, bize İzmir’e davet ederek orada  verdiler. Bu ödülü ilk olarak biz aldık, bizden sonrada sayılı sayıda kişiler de aldı. İnsanın doğup büyüdüğü evde  anılarla dolu evde yaşaması çok güzel bir duygu, daha öncesi benim en büyük hayalim bu evi ayakta tutup restore etmekti.”

“EMEKLİLİK HAYATIMIZI HUZUR İÇİNDE YAŞIYORUZ.”

Eşi Mustafa Can’ın da kendisi gibi öğretmenlikten sonra emekli olduğunu belirten Emekli Öğretmen Can Birgi’de buram buram tarih kokan bir yerde  mutlu bir şekilde hayatlarını sürdürdüklerini ifade ederken “Uzun yıllar Öğretmenlik görevini yaptıktan sonra burada doğduğum  ve çeşitli hatıralarımızın olduğu tarihi evde  emeklilik hayatımızda huzur içinde yaşıyoruz. Yeni evler kadar düzenli değil ama sevgimizle o açığı kapatıyoruz. Birgi’de Evliya Çelebi iki gün bizim bu yan taraftaki misafirhanede  kalmış. İki günde Taşpazar’da Soğancızadelerde kalmış, seyahatnamede bunlar belirtilmiş. Mehmet Arif Çelebi dönemin alimlerinden olduğunu bir tarih kitabında okudum. O dedelerimizde müderrismiş, onun isminden dolayı bu sokağa Arif Çelebi ismi verilmiş. Bu ev birinci kata kadar taş duvar üstü karkas deniliyor. Oda sağlığa uygun, genellikle Birgi evleri güneye doğru bakıyor ve önleri açık vaziyetteymiş bize de o şekilde yaptırdılar. Hiçbir yerine dokunmadan eskiden nasılsa o şeklide restore edildi. Elimizde resim olmadığı için yapılmayan bölümlerde var.  Estetik ve mimari açıdan ideal bir evde eşim Mustafa Can ile  yaşamanın büyük bir mutluluğunu yaşıyoruz.” Dedi.

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ