Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

ÇED Sürecine tamamen kapatıldı

Reklam

Ödemiş’te çevreci dernek olan Koze-Der Başkanı Selahattin Bağlı Ödemiş bölgesinde  Gereli ve Gerçekli Mahallelerine yapılması istenen Madencilik konusunda gelen raporla   bölgeye  Madencilik tesislerinin yapılmayacağı konusunda  gerekli sonucun alındığını belirten  Başkan Bağlı bu müjdeyi kamuoyu ile paylaştı.

Koza-Der Başkanı Selahattin  Bağlı   dernek binasında  yaptığı açıklamasında “Bu maden ocağının açılmaması için yaklaşık dört aydan beri dernek, köylüler ve basın mensuplarıyla birlikte mücadele veriyoruz. Köylü arkadaşlarımıza açıklama yaparak onlarında hem köylerini hem de çevreye sahip çıkmalarını önderlik etmek istedik. Bununla ilgili olarak gerek ödemişte ve gerekse kaymakçıda ve gerekse gerçekli köyünde yaklaşık 2 bine yakın bildiri dağıttık. 16 Şubat ’tada bu konuyla ilgili olarak hem devleti temsilen hem de çevre il müdürlüğünün temsilcileri Ankara bakanlıktan gerekli müdürlükler bu çalışmayla ilgili ÇED değerlendirme sürecini başlatmış oldular. O gün biz basınla birlikte, olmaması gerektiğini olması gerekenin daha iyi bir yaşam,daha tozsuz daha hastalıksız bir ortam aynı zamanda yeşil dokuyu öne çıkaran çevreye zarar vermeyecek bir eylem projesinin olması gerektiğini ifade etmiştik

Bu da hem yazılı basında hemde görsel basında ses getirmişti. O tarihten sonra bizler koza derneği olarak 22 Şubat tarihinde gerekli hukiki alt yapılarla beraber devletin İzmir tarım ve orman il müdürlüğü kültür varlıkları birinci koruma kurulu Ankara çevre değerlendirme izleme genel müdürlü, Karşıyaka orman bölge müdürlüğüne aynı zamanda Ödemiş kaymakamlığına bu projenin yanlış olduğu hakkında itiraz ettik. Arkasında sadece yazılı müracaatın yeterli olmadığını bildiğimiz için kişisel ve politik düşünceleri de, öne çıkararak bu projenin yanlış bir proje olduğunu aktardık.

Bu konuyla ilgili bazı gelişmeleri sizlere açıklamak istiyorum: devletin kurumu bizim 1. Müracaatımızda olumsuz cevap verdi. Gerçekli köyünde maden sahası açılmasında resmi bir durum tamamen firma tarafına geçmiş oldu. Şimdi bunu önlemek için yaklaşık 10 gün önce muhtarımızla bir araya gelerek buranın sit alanı olması için muhtarımızdan istemiştim. Buranın sit alanı olması  sadece bu bölgenin değil Ödemiş içinde önemlidir. İl tarım müdürlüğüne müracaatımızda burada zeytin ağaçları ve incir ağaçlarının olduğunu buralarda yemişçilik yapıldığını tarımsal üretimim hayvanların olduğunu madenden çıkacak tozlardan dolayı buranın olumsuz şekilde etkileneceğini açıklamıştık. Bunun üzerine zeytincilik kanununa göre 4-5 metre yakınına kadar toz ve duman çıkaracak tesissin kurulamayacağı yönünde kanun vardı. Ama ne yazık ki çevre şehircilik bakanlığı bir yönetmelik çıkararak zeytin ağaçlarının sökülüp maden ocakların önünü açmış oldu. Buda bizlerin moralini bozdu.3. olarak yeraltı sularına tamamen olumsuzluk vereceğini ifade ettik. Orman bölge ömürlülüklerine müracaatımız yapıyoruz. Burasının bozuk baltalı orman olduğu na dair müracaatımızı yaptık ve inceleme sonunda  ÇED sürecinin sonlandırılmıştır. Gerçekli ve kışla köyü tamamen madencilik alanına kapatılmıştır” Dedi.

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ