Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

OKTAY KARAGÖZOĞLU

OKTAY KARAGÖZOĞLU

Düzenli spor yapan ve dengeli beslenen kişiler, yapmayanlara göre daha az hastalanırlar. Çünkü yaşadıkları sağlıklı yaşam, onları fiziksel ve mental olarak geliştirir. Fiziksel ve mental sağlıklarının her zaman iyi durumda olması ise onların gerek fiziksel gerekse ruhsal hastalıklara yakalanma risklerini azaltır.Dengeli beslenen ve düzenli spor yapan kişilerin bu yaşam şekli, doğal olarak dış görünüşlerine de yansır. Böyle yaşayan birinin kilo problemi yaşaması, eğer kalıtsal bir rahatsızlığı yok ise neredeyse imkansızdır. Dolayısıyla her zaman diğerlerinden daha fit görünürler ve bu görüntüleri de özgüvenlerine yansır!Düzenli spor ve bellek kapasitesi üzerine yapılan araştırmalar, düzenli spor yapmanın yeni şeyler öğrenme yeteneğini artırdığını gösteriyor. Çünkü düzenli spor sayesinde beyindeki hafıza ve öğrenmeden sorumlu hipokampus hücreleri artıyor; bu da kişiye daha pratik bir zekâ olarak geri dönüyor. Benzer şekilde, düzenli ve dengeli beslenme de zekâ gelişimi üzerinde olumlu etkilere sahip.Düzenli spor yapmak ve dengeli beslenmek, ister istemez düzenli bir yaşamı da beraberinde getirir. Düzenli spor yapan ve beslenme konusuna dikkat eden insanlar, günlerini daha planlı yaşarlar ve harekete de uykuya da olması gerektiği kadar yer verirler. Yaşamlarında hareket olduğu için uyku kaliteleri de her zaman diğerlerine göre daha yüksektir.Düzenli spor yapan ve dengeli beslenen kişiler, ileri yaşlarda bile yaşıtlarına göre daha genç görünürler

Günümüzde düzenli yapılan spor ve egzersizin depresyon semptomlarını ve iç sıkıntısını azalttığı, uyku kalitesi ve süresini artırdığı, dikkat süresinde uzama yaptığı biliniyor. Düzenli egzersiz ve spor yapan yaşlıların bilinç düzeylerinin yapmayanlara göre daha iyi olmasının sebebinin, beyin kan akımının ve oksijenlenmesinin artmasına ve sinir hücresi yenilenmesinin daha fazla olmasına bağlı olduğu düşünülüyor. Ayrıca spor ve egzersiz, psikomotor beceride artma sonucu daha canlı ve atik olmamızı sağlar, normal günlük işlerinizde yorgunluk hissetmenizi engeller, bağımsızlığı artırır.Yaşın ilerlemesine paralel vücut fonksiyonlarında bir zayıflama olduğu herkes tarafından bilinen ve gözlemlenen bir gelişimdir. Bütün canlılarda tespit edilen böyle bir değişim doğal ve fizyolojik bir olaydır. Fakat sıklıkla takvim yaşıyla paralel bir hız eğilimi göstermez. Bunu en güzel vurgulayan aynı yaşlardaki bireyler arasında gözlenen fiziksel kapasite farklılıklarıdır. Bu da yaşın ilerlemesiyle oluşan fonksiyonel değişikliklerin hızının kontrol edilebilir olduğunu vurgulamaktadır.Sistemli ve düzenli bir şekilde spor yapanların kas hücreleri, çok kısa bir zaman dilimi içinde gelişir. Yaş ve yaşam tarzına bağlı olarak zaman içinde kemik yoğunluğunda azalma ortaya çıkabilir. Hareketsiz bir hayat tarzı bu durumun en önemli nedenlerindendir. Spor kemik gelişimine ve güçlenmesine yardımcı olur. Spor sayesinde kemik hücreleri artmaya başlar. Birçok sağlık problemini önlemeye yardımcı olur.

Yaşlılılarda kas kitlesi azalır ve vücut yağ kitlesinde artış olur. Kas kitlesindeki bu azalma bazal metabolizmayı yavaşlatır, kemik yoğunluğunda ve insülin duyarlılığında azalmalara neden olabilir. Yaşlılılarda kas gücündeki azalma ise hareketsizlik, kalp ve damar hastalıklarının sebep olduğu dolaşım bozukluğu gibi faktörler nedeniyle meydana gelir. Hareketsiz bir yaşamı olan yaşlılarda kas gücünün düzenli spor ve egzersiz yapanlara göre daha azalmış olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle yaşlıların bağımsızlığını artırmak ve yaşlılığa bağlı kronik hastalıkları azaltmak için düzenli spor ve egzersiz ile kas kitlesinin ve kas gücünün artırılması önerilir.

Uzun bir yaşam herkesin arzusudur. Fakat birçoğumuz böyle bir isteği; yaşamın aktif, dolu, bir anlamda yaşanmış olarak geçmesi dileğiyle birleştirir, kimi zaman da yaşamın kalitesini uzun yaşamaktan çok daha önemli tutarız. İşte yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan fonksiyonel kayıplar yaşam kalitesini etkilemeye başladığı andan itibaren fiziksel aktivitenin önemi ve katkısı gündeme gelir. Her ne kadar yapılan fiziksel aktivitelerin yaşamı uzatacağı konusunda bir şeyler söyleyebilmek zorsa da, düzenli yapılan fiziksel aktivitelerin insan yaşamı için çok önemli ve gerekli olan vücut fonksiyonlarını geliştirdiği bilimsel olarak ortaya konmuş bir gerçektir.

Spor yapmak akciğerin de güçlenmesini sağlar. Sağlıklı bir insanın akciğeri, gün içinde tam 25 bin defa temiz havayı insan vücudunun içine çeker. Sonrasında hava, kan aracılığıyla tüm organlara dağıtılır. Spor yapanların nefes alışverişleri çok daha düzenlidir. Spor yaptıkça organın işleyiş kapasitesi artar. Böylelikle birkaç basamak merdiven bile çıktığında yorulanlar spor yaptıkça kendini daha güçlü hisseder.Kolesterol, belirlenmiş limitlerin üstünde olduğu zaman birçok sağlık problemini de beraberinde getirir. Beslenme, bu tip risklerin önüne geçme noktasında etkili olsa da tek başına yeterli değildir. Haftada en az 3 defa düzenli bir şekilde spor yapar ve beslenmenize dikkat ederseniz HDL olarak bilinen iyi kolesterol seviyesinde gözle görülür bir artış ortaya çıkacaktır. Herkes düzenli spor yapmanın ve dengeli beslenmenin, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları olduğunu bilir. Ama yalnızca bazıları bu bilgiyi pratikte de gösterebilir. Oysa düzenli spor yapmak ve dengeli beslenmek her bünyenin ihtiyacıdır ve sağlığımıza sayısız faydası vardır. Bunu uygulayabilen insanla uygulamayan insan arasında gözle görülür şekilde farklılıklar olması da tam olarak bu sebepledir. İşte düzenli beslenen ve spor yapan kişileri ayıran 8 muhteşem özellik!Kendimizi daha zinde hissetmemizin tek nedeni, hayatımızda bizi mutlu eden kişiler veya faktörler değildir. Hatta enerjik hissetmemiz, çoğu zaman vücudumuzun fiziksel durumu ile yakından ilgilidir. Düzenli ve dengeli beslenen bir insanın vücudunda; gerekli vitaminler, mineraller vb. yararlı maddeler eksiksiz olacaktır. Benzer şekilde, yaptığı düzenli spor da kendini daha enerjik hissetmesine neden olacak önemli hormonların salınımının artmasını sağlar. Dolayısıyla düzenli beslenen ve spor yapan kişileri yapmayan kişilerden ayıran ilk özellik, kendilerini her zaman enerjik hissetmeleridirDüzenli beslenmek ve düzenli spor yapmak, başlı başına bir disiplin işidir. Çünkü hayatlarında buna yer veren kişilerin; her gün spor için vakit ayırmak, dolayısıyla günlerini planlı yaşamak gibi bir sorumlulukları vardır. Düzenli ve dengeli beslenmek için de özel bir çaba gösterirler; işte tüm bunlar onları zamanla daha disiplinli, özverili ve sorumluluk sahibi insanlar haline getirir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 16 Nisan 2024
- 9 Nisan 2024
- 5 Nisan 2024
- 3 Nisan 2024
- 2 Nisan 2024
- 28 Mart 2024
- 26 Mart 2024
- 21 Mart 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ